fbpx
Pěstování žluté cibule

Cibule je nenáročná a oblíbená zelenina, která se snadno pěstuje i na malé zahrádce. Její lahodná chuť a široké využití v kuchyni z ní dělají cennou součást jídelníčku. Ať už ji chcete pěstovat pro vlastní potřebu nebo na prodej, s trochou péče se vám odmění bohatou úrodou.

Kdy sázet cibuli

Jarní výsadba se provádí od začátku dubna do poloviny května. Sklízet pak budete koncem léta a na podzim. Záleží na odrůdě, kterou zvolíte. 

Možná je i podzimní výsadba se sklizní na jaře, ale tu začátečníkům nedoporučujeme. 

Co budete potřebovat:

  • Sazenice cibule (bílá, žlutá, červená)
  • Kyprá, dobře odvodněná půda
  • Slunečné stanoviště
  • Kompost nebo hnojivo
  • Motyka
  • Konev s vodou na zalití

Krok 1: Výběr správného stanoviště a doby výsadby

Cibule má ráda slunce a vyžaduje alespoň 6 hodin přímého slunečního světla denně. Ideální doba výsadby je na jaře od dubna do května, jakmile se půda zahřeje a pominou mrazy.

Krok 2: Příprava půdy

Před výsadbou cibule zapravte do půdy kompost nebo hnojivo, abyste ji obohatili o živiny. Půda by měla být kyprá a dobře odvodněná. Pokud je půda těžká, zapracujte do ní písek nebo rašelinu, abyste zlepšili drenáž.

Krok 3: Výsadba cibule

Sazenice cibule vysazujte do řádků vzdálených 20-30 cm od sebe. Cibule sázejte do hloubky 2,5-5 cm, špičkou nahoru. Mezi jednotlivými cibulkami v řádku nechte rozestup 8-10 cm. To proto, abyste každé rostlince poskytli dostatek místa k růstu a jednotlivé cibulky si nekonkurovaly.

Krok 4: Zalévání a hnojení

Cibuli zalévejte pravidelně, zejména v horkém a suchém počasí. Půda by měla být vlhká, ale ne mokrá. Během vegetačního období přihnojujte cibuli jednou za měsíc hnojivem s vysokým obsahem fosforu.

Krok 5: Pletení a okopávání

Pravidelně odstraňujte plevel, který by mohl rostlinky připravit o živiny a vodu. Půdu kolem cibule občas okopávejte, abyste ji provzdušnili a podpořili růst kořenů.

Krok 6: Sklizeň cibule

Cibuli sklízejte, když nať zvadne a zežloutne. Obvykle to trvá 90-120 dní od výsadby. Záleží na odrůdě. Cibuli opatrně vytrhněte ze země a nechte ji několik dní oschnout na slunci. Poté ji uskladněte na chladném, suchém a tmavém místě.

TipyTipy

  • Pro skladování v zimě pěstujte odrůdy cibule s tlustou slupkou.
  • Cibuli můžete množit ze semen, ale sazenice vám umožní rychlejší sklizeň.
  • Cibuli chraňte před škůdci, jako jsou mšice a cibulové molice.
  • Pokud máte v zahradě málo místa, můžete cibuli pěstovat v kontejnerech.

Určitě je mezi vámi řada nadšených zahrádkářů, kteří by si rádi vyzkoušeli vypěstovat právě cibuli. A nemusí zůstat jen u té žluté kuchyňské cibule. Za vyzkoušení stojí i červená nebo bílá cibule nebo jarní cibulka.