fbpx
Nové brambory s pažitkou maštěné máslem

Nové brambory jsou nejen čerstvě sklizenou zeleninou, ale i symbolem léta, návratem k jednoduchosti a chutím, které se vám nepřejí. Právě v červenci a srpnu se dostávají na trhy a do kuchyní ve své nejlepší formě. Nové brambory - to je tenká slupka, máslová chuť a obrovský potenciál pro rychlou, jednoduchou a výjimečnou přípravu.

1. Proč jsou nové brambory výjimečné?

Nové (neboli rané) brambory se sklízejí krátce po dozrání. Musí to být dřív, než stihnou vytvořit silnou slupku a zásobit se škrobem, jako brambory určené ke skladování. 

Hlavní přednosti nových brambor?

  • Tenká a jemná slupka, kterou není potřeba ani loupat.
  • Díky nízkému obsahu škrobu se nerozvářejí, zůstávají pevné, ale měkké.
  • Vysoký obsah vody a vitamínu C.
  • Chuť a textura je jemná, máslová a krémová.

Už v tradiční kuchyni se nové brambory považovaly za „sváteční“ jídlo. Byly první čerstvou plodinou po zimě. Do té doby se zpracovávaly spíše skladované zásoby brambor a zeleniny z předchozí sklizně. 

2. Nejlepší způsoby přípravy

Nové brambory si nezaslouží být utopené v omáčce nebo přeplácané kořením. Nejlépe vyniknou tehdy, když jim dáte prostor. 

Jednou z oblíbených úprav jsou vařené nové brambory s máslem a pažitkou.
Příprava je rychlá a jednoduchá. Podávejte je s kefírem, podmáslím nebo jogurtovým dipem a s bylinkami.

Další skvělé úpravy:

Nové brambory pečené v troubě – celé i se slupkou, posypané mořskou solí a česnekem.
Grilované – nakrájené na silnější plátky, lehce pomaštěné olejem s bylinkami.
Salát z nových brambor s hořčičnou zálivkou, ředkvičkami a čerstvým koprem.
Brambory na studeno – skvělá příloha na piknik nebo ke grilovanému masu.
Díky nižšímu obsahu škrobu se nové brambory méně lepí, a hodí se tak i do moderních pokrmů, jako jsou např. teplé saláty nebo tapas..

3. Jak je správně uchovávat?

Nové brambory nejsou určené k dlouhodobému skladování.

  • Skladujte je na chladném a tmavém místě.
  • Neuchovávejte je v lednici. Mohou zesládnout a ztratit chuť.
  • Zkonzumujte je do 3–5 dnů od nákupu.
  • Jemná slupka je náchylná k mechanickému poškození, proto s novými bramborami zacházejte šetrně.

4. Regionální tradice

Brambory mají u nás hlubokou kulinářskou historii a nové brambory měly vždy své čestné místo. V každém regionu se s nimi však nakládá trochu jinak:

Jihočeský kraj: Nové brambory vařené ve slupce, s tvarohem a pažitkou.

Morava: Míchané s brynzou a cibulkou, podávané se zakysanou smetanou.

Slovácko: Jako součást letních bramborových salátů s octem a cibulí.

Severní Čechy: Gratinované s vejci a mlékem, zapečené ve formě.

Tradiční recept:

„Brambory na loupačku“ – vařené nové brambory se podávaly s máslem, tvarohem, zakysanou smetanou nebo cibulí. Často to byl v horkých letních dnech právě oběd, který se takto připravil.

Nové brambory jsou víc než jen příloha. Ať už je podáváte s máslem a pažitkou, nebo se pustíte do něčeho kreativnějšího, mají sílu udělat z obyčejného jídla kulinářský zážitek.

E-newsletter