fbpx
Brambory, řepa a cibule o adventu

Advent býval dobou půstu, ztišení a vnitřní přípravy, nikoliv horečného shonu. Naši předkové věděli, že před vánočními svátky je potřeba zpomalit a navrátit se k základním věcem a k sobě samým. Právě střídmost v tomto období se odrážela v jídle i pití.

Naši předkové se spoléhali na to, co vypěstovali a co se dalo uskladnit. Zatímco maso, tučné pokrmy, cukroví a další dobroty čekaly až na čas Vánoc, v adventní kuchyni se využívaly zejména základní plodiny. 

Brambora: Královna adventu

Dnes jsou brambory samozřejmostí, ale v dřívějších dobách, zvláště v době půstu byly doslova spásou. Brambory jsou syté, výživné a byly levné. Vařily se jednoduše: na loupačku, jedly se maštěné nebo tvořily základ hustých a sytých polévek. V jednoduchosti spočívala největší síla. To vlastně platí i dnes. 

Vzpomeňme si na postní bramborové placky, které zasytily a zahřály, nebo na hustou bramboračku se zeleninou, do které se přidávala majoránka a houby. A také dnes, když sáhnete po bramborách od farmáře, které mají pevnou strukturu, určitě i ta nejskromnější večeře bude mít vynikající chuť a konzistenci.

Řepa v prosinci

Zatímco dnes řepu často opomíjíme a v obchodech přehlížíme, v minulosti hrála klíčovou roli. Využívala se jako zimní vitaminová injekce a zdroj vlákniny. I přesto, že jde o skromnou plodinu, svou zemitou sladkostí a nádherně purpurovou barvou dokázala jídlo na talíři rozsvítit.

Řepa se často jedla kvašená (když nebylo k dispozici zelí), nebo se z ní připravovala jednoduchá kaše s trochou sádla, která podpořila trávení a připravila tělo na sváteční hody. Zkuste si upéct řepu v alobalu. Její chuť se koncentruje a nádherně provoní celý dům.

Cibule, tajemství skvělé kuchyně

Cibule je možná nejskromnější, ale bez ní by adventní i jakýkoliv jiná kuchyně ztratila své kouzlo. Vždy byla základem všech hřejivých postních jídel. Dávala chuť vodovým polévkám a pod pečeněmi se nechala zkaramelizovat. O adventu sloužila jako nezbytný doplněk k prosté večeři, jako byl například chléb maštěný sádlem a sypaný nadrobno nakrájenou cibulí.

Víte, že cibule, která projde poctivým dosoušením a je správně uskladněná, má silné aroma a intenzivní chuť.

Zkusme se vrátit ke kořenům a některým zvykům.

Využijte adventní čas a přijďte si pro kvalitní základ pro váš adventní i vánoční stůl.

Vařte jednoduše, vařte poctivě. 

Přejeme vám klidný advent.

E-newsletter