fbpx
Cibule, jak ji možná neznáte

Cibuli nevěnujeme tolik pozornosti, kolik by se zasloužila. Všichni kuchaři vědí, že bez pořádné cibule skvělý guláš neuděláte, omáčka nebude mít tu správnou chuť a utopenci bez cibule jsou jako tělo bez duše. Ale už málokdo ví, že s cibulí se dá dělat spousta jiných věcí, které posunou vaše kulinářské umění zase o úroveň výš.

Jedním z postupů úpravy cibule, který by se vám mohl hodit, je karamelizace cibule.

Karamelizace cibule

Je to proces, při kterém se cibule pomalu vaří na mírném ohni až do doby, než se cukry obsažené v cibuli rozpadnou a vytvoří karamelovou barvu. Tento postup mění strukturu a chuť cibule, odstraňuje pálivost a přináší bohatou a jemně sladkou chuť. Karamelizovaná cibule se často používá jako přísada do různých pokrmů, jako jsou sendviče, pizzy, těstoviny, omáčky nebo jako příloha k masu.

Příprava karamelizované cibule

  • Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na tenké plátky. Čím tenčí plátky jsou, tím rychleji se cibule karamelizuje.
  • Na pánvi rozehřejte olej nebo máslo na středním až mírném ohni.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a míchejte, aby se nepřipálila.
  • Snižte teplotu a nechte cibuli vařit na mírném ohni asi 20-30 minut, dokud nezměkne a nezezlátne.
  • Občas promíchejte, aby se cibule rovnoměrně karamelizovala.
  • Hotovou cibuli ochutnejte a případně přidejte další koření podle chuti.

Tipy:

Cibuli můžete karamelizovat i v troubě. Nakrájenou cibuli rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 20-30 minut, dokud nezměkne a nezezlátne.

Cibuli můžete karamelizovat i v pomalém hrnci. Nakrájenou cibuli přidejte do pomalého hrnce, přidejte trochu oleje nebo másla a koření podle chuti a vařte na mírném ohni přibližně 6-8 hodin, dokud není měkká a zlatá.

Jak poznat, že je cibule dostatečně karamelizovaná?

Karamelizovaná cibule by měla mít zlatohnědou barvu a měla by být měkká a vláčná. Pokud je cibule příliš tvrdá, je potřeba ji karamelizovat déle.

Proč marinovat cibuli a jak ji pak využít v kuchyni

Marinování cibule má několik výhod:

  • Zmírňuje její štiplavost. Cibule obsahuje látky, které způsobují slzení a pálení v ústech. Marinováním se tyto látky částečně rozloží, a cibule je tak jemnější.
  • Zvýrazňuje její chuť. Marináda dodá cibuli novou, zajímavou chuť.
  • Prodlužuje její trvanlivost. Marinovaná cibule se může skladovat v lednici několik dní, aniž by se zkazila.

Marinovaná cibule se dá využít v kuchyni v mnoha různých receptech. Může se podávat jako samostatná chuťovka, přidává se do salátů, sendvičů, burgerů, omáček, polévek nebo dušených pokrmů.

Příprava marinády

Ingredience:

1 cibule
1 lžíce octa
1 lžíce oleje
1 lžička cukru
1 lžička soli
1/2 lžičky černého pepře
1/4 lžičky sušeného oregana

Postup:

  • Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíčky.
  • Do misky dáme ocet, olej, cukr, sůl, pepř a oregano.
  • Do marinády přidáme cibuli a důkladně promícháme.
  • Marinádu s cibulí necháme v lednici alespoň 2 hodiny, aby se cibule dobře uležela.

Tipy:

Marinádu dochuťte podle své chuti. Můžete přidat například česnek, chilli papričky, med nebo jinou bylinku. Použít ji lze i jako základ pro další marinády, například na maso nebo zeleninu.