fbpx
Farma Harvan - pole s cibulí

Každý rok je jiný a přináší řadu změn a překvapení. Pro nás byl rok 2023 plný nových zkušeností, které jsme se rozhodli uplatnit při pěstování v roce 2024.

V minulosti jsme se věnovali zakládání meziplodin. Vývoj cen komodit a vysoké náklady na pěstování mají nepříznivý vliv na naši produkci. Ale to nejdůležitější, co rozhoduje o tom, jaká bude naše úroda a co potřebujeme, je voda, která přichází během hlavní sezóny velmi nepravidelně. Tyto vlivy nás vedly k zamyšlení, co bychom mohli změnit, abychom měli lepší výnosy. A došli jsme k závěru, že přejdeme na tzv. regenerativní zemědělství.

Na plochách, které nejsou určeny pro pěstování zeleniny, plánujeme využívat regenerativní zemědělství. U zbývajících ploch bude jednou za 4 roky tento způsob přerušený orbou nebo jinou technologií.

V létě 2024 pořídíme speciální secí stroj pro přímé setí do půdy. Po sklizni hlavní plodiny se okamžitě sejí až 15druhé meziplodiny nejen pro rychlé pokrytí sklizených ploch zeleným porostem, ale hlavně kvůli prokypření půdního profilu kořeny, žížalami a dalšími půdními živočichy s přispěním hub, které se vytvářejí na povrchu půdy. Na některých takto osetých plochách bude následovat podzimní osev přímo do vzrostlé meziplodiny bez dalšího zpracování půdy. Část polí bude takto ponecháno až do jarního období, kdy plodiny postupně vymrznou a vytvoří z rostlinných zbytků mulč. Do tohoto mulče pak zasejeme jarní plodiny.

Vyřadíme hlubokou orbu. Pouze pod cibuli a brambory bude nutné 1x za 4 roky použít klasický pluh nebo dlátový kypřič.

Tento způsob hospodaření pomáhá velmi účinně zadržovat vodu v půdě, což při opakujícím se suchu není zanedbatelné. Již dnes postupně vyřazujeme některé fungicidy, insekticidy, umělá hnojiva a na hnojení používáme komposty. Jediné, co zůstává stejné jako v konvenčním zemědělství, jsou herbicidy na plevele, které bychom chtěli rovněž razantně omezit.

Tato technologie má jedno poměrně velké negativum, a tím je nárůst populace hrabošů. Uvidíme, jak se dokážeme s tímto problémem popasovat.

Brambory - Farma Harvan

Brambory

Naší hlavní plodinou jsou a zůstanou brambory. V letošním roce máme v plánu osázet o cca 2,8 ha větší plochu oproti roku 2023. Celkem to tedy bude již 14 ha.

V roce 2023 bylo v červnu a červenci velké sucho, které mělo dopad na výnosy našich zavedených odrůd brambor, jako je například Anuschka. Začali jsme také s pěstováním nové odrůdy Colomba, která velmi dobře odolává suchu. A to nám také potvrdila svým výnosem. Proto jsme se rozhodli, že ji zařadíme do naší palety odrůd. Jako stálice zůstane v nabídce žlutá odrůda Bernina a z červených odrůda Red Fantasy.

Protože chceme nabízet kvalitní brambory, musíme zkoušet nové, vůči suchu odolnější odrůdy. Plánujeme výsadbu několika nových: Pocahontas, Larissa a Red Sonia.

Cibule

Rádi bychom rozšířili počet odrůd cibule. Zatím jsme pěstovali jen tu kuchyňskou žlutou a červenou. Pro letošní rok bychom rádi přidali nové odrůdy bílé cibule a šalotky. Rádi bychom vyzkoušeli nové odrůdy, které by byly vhodné pro pěstování v našich zeměpisných podmínkách, tedy v lehčích půdách bez závlah. Našim cílem je zvýšit nejen výměru cibule, ale hlavně výnosnost z osetých ploch. Letos budeme cibuli pěstovat už celkem na 5 ha.

Pokud se vše zdaří, počasí nám bude přát a výnosy budou podle našich představ, pak byste se mohli dočkat i nových produktů právě z cibule. Ale to bychom předbíhali. Sledujte nás a určitě vám taková zpráva neunikne.

Červená řepa

Červenou řepu budeme pěstovat již jen pro prodej ze dvora, tedy z naší prodejny, a případně pro našeho zpracovatele, která nám řepu promění v lahodnou delikatesu, a tím je Bezva řepa, kterou už dobře znáte.

Dýně

Nesmíme zapomenout ani na dýně, o které byl v loňském roce obrovský zájem, a to jak o dýně halloweenské, tak o dýně Hokkaido nebo máslové.

Farmářská prodejna

Naše farmářská prodejna se za uplynulý rok velmi proměnila. Už nenabízíme pouze brambory a zeleninu z našich polí, ale sortiment jsme rozšířili o další produkty od spolupracujících farmářů a dalších dodavatelů, které v běžných obchodech nekoupíte. Plánujeme sortiment i nadále rozšiřovat. A s jeho výběrem nám můžete pomoct i vy, naši zákazníci. Pokud vám v naší nabídce něco schází nebo byste rádi, abychom takové zboží zařadili, řekněte nám o tom třeba prostřednictvím našeho kontaktního formuláře.

Co říct závěrem?

Letošní rok pro nás bude v mnohém ve znamení testování, ať už jde o nové odrůdy nebo používání nových technologií. Pevně věříme, že pokud se nám vše podaří, pokročíme zase o pořádný kus dál.