fbpx
Suroviny na cibulovou marmeládu

A je tu slibovaný recept na cibulový džem.

A proč ho vlastně dělat? Asi si řeknete, co je na něm tak zajímavého nebo lákavého, že bychom ho měli vyzkoušet. Možná proto, že je to něco luxusního, něco, co pohladí vaše chuťové pohárky. Je to pikantní pochoutka, která se dá podávat jako příloha k sýrům, masu nebo sendvičům. Cibulový džem je také skvělou přísadou do polévek, omáček a salátů.

Existuje několik různých receptů, a záleží na tom, jakým chutím dáváte přednost. Dost možná si tento recept upravíte a přizpůsobíte sobě.

Pro přípravu cibulového džemu se nejčastěji používá červená cibule, která má sladší chuť než cibule bílá, a je také méně ostrá. Díky tomu je vhodnější pro přípravu džemu, který má být jemný a chutný. Cibulový džem se dá připravit i z jiných druhů cibule, například z bílé cibule nebo šalotky. Záleží na tom, jakou chuť a vůni chcete, aby džem měl.

Když vybíráte cibuli, je důležité dbát na to, aby byla čerstvá a pevná. Neměla by být příliš měkká nebo suchá. Její slupka by měla být hladká a bez hnědých skvrn, s výraznou vůní.

Přesný poměr surovin na cibulový džem závisí na tom, jak výraznou chuť a hustotu chcete, aby měl.

Konzistence našeho džemu je hustá a můžete si ji upravit přidáním tekutin. Ale mějte na paměti, že je potřeba a cukr zželíroval. Takže tekutinu určitě nepřilévejte až na závěr. Je to otázka zkušeností a praxe, ale to se časem snadno vychytá.

Cibulový džem neboli cibulová marmeláda ve sklenici

ReceptCibulový džem - recept

1 kg červené cibule
2 lžíce olivového oleje
140 g třtinového cukru
2 lžičky tymiánu (čerstvý nebo sušený)
½ lžičky chilli (může být méně nebo nemusíte použít)
200 ml suchého červeného vína
2 lžíce balzamikového octa
sůl podle chuti
čerstvě namletý černý pepř dle chuti

Postup

Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, přidejte cibuli a míchejte, dokud se proužky cibule neoddělí.

Přisypte cukr, tymián, sůl, pepř a chilli. Zamíchejte a restujte cca 20 minut, dokud se šťáva neodpaří a cibule nezačne karamelizovat.

Přilijte víno a balzamikový ocet. Na střední teplotu a vařte cca 30–40 minut, dokud se tekutina téměř nevypaří, směs nezhoustne a nezíská tmavou barvu. Ochutnejte a případně dokořeňte solí, pepřem, můžete přidat i balzamikový ocet, případně trochu cukru.

Ještě teplou hmotu přendejte do čistých sklenic, zavíčkujte a nechte na kuchyňské lince vychladnout položené dnem vzhůru. V lednici vám cibulová marmeláda vydrží minimálně 6 měsíců. Pokud ji nechcete skladovat v chladu, máte možnost ji zavařit tak, jako se zavařují marmelády nebo džemy.

TipyTipy

Cibulový džem můžete přidat do různých pokrmů, například do salátů, omáček, polévek nebo jako přílohu k masu.

Experimentujte s různým kořením, a najděte si chuť, která bude lahodit vám. Sto lidí, sto chutí. Určitě překvapíte návštěvu, když budete k sýru podávat kromě tradičních věcí jako je víno, ořechy, hroznové víno atd. i cibulový džem.

My jsme to vyzkoušeli – a tento džem je opravdová lahůdka. Stojí vás to trochu času, ale výsledek stojí za to.