fbpx
Brambory Red Fantasy

Oblasti středních Čech jsme se rozhodli věnovat samostatný článek a podívat se na jednotlivé odrůdy trochu detailněji.

Zkoušeli jsme různé odrůdy a sledovali, jak se chovají při skladování, jaká je kvalita a barva dužiny a jakým způsobem je lze využít v kuchyni. V posledních letech jsme se rozhodli pro pěstování odrůd, které mají největší odezvu na kvalitu a jsou vhodné také pro dlouhodobé skladování

Naším favoritem je odrůda Bernina, následuje ji odrůda Anuschka, Jelly a nakonec červenoslupká odrůda Red Fantasy. Letos jsme přidali další dvě odrůdy: Laudine a Colomba.

Pojďme se podívat blíže na jednotlivé odrůdy, které už pěstujeme delší dobu

Bernina: Je zajímavou volbou pro pěstitele, kteří hledají velmi výnosnou odrůdu s vynikající chutí a univerzálním použitím. Tato odrůda je považována za středně ranou a je možné ji sklízet přibližně 90 - 100 dní po výsadbě. Jedná se o odrůdu zařazenou do varného typu A. 

Brambory mají středně velké až velké hlízy. Mají světle žlutou slupku a světle žlutou až krémovou dužninu. Jejich tvar je obvykle kulatý až oválný. Bernina nabízí hlízy jemné a lahodné chuti. Dobře se hodí na vaření, pečení, smažení, fritování, ale také pro přípravu bramborových salátů. Je odolná vůči některým chorobám.

Anuschka: Odrůda brambor Anuschka je pro pěstitele atraktivní volbou. Je to středně raná až raná odrůda, kterou lze sklízet přibližně za 90 až 100 dní po výsadbě.

Brambory Anuschka jsou charakterizovány středně velkými až velkými hlízami. Mají žlutou slupku a žlutou až světle žlutou dužninu. Jejich tvar je obvykle kulatý až oválný. Anuschka nabízí vynikající a vyváženou chuť, která ji činí vhodnou pro různé přípravy jídel. Je zařazena do varného typu AB.

Jednou z hlavních výhod odrůdy Anuschka je její vysoký výnos. Je známá svou odolností vůči některým chorobám, jako je například plíseň bramborová (Phytophthora infestans) a rakovina brambor (Synchytrium endobioticum). 

Jelly: Je to raná odrůda, což znamená, že brambory mohou být sklizeny relativně brzy po výsadbě.  Má vynikající chuť a je vhodná pro různé účely, včetně pečení, vaření a do salátů. Jedná se o varný typ B. 

Tuto odrůdu si vybírají pro pěstování ti, kteří se těší na čerstvé brambory co nejdříve. Vyžaduje dobře propustnou a živnou půdu s dostatečnou vlhkostí. Brambory se doporučuje sázet v dubnu až květnu a sklízet za příznivých podmínek po 70 - 90 dnech.

Brambory odrůdy Jelly jsou chutné a výživné. Obsahují vitamíny, minerály a vlákninu, které jsou pro zdraví důležité.

Red Fantasy:  Je zajímavou variantou pro ty, kteří hledají netradiční vzhled brambor a bohatou chuť. Tato odrůda se vyznačuje krásně červenou slupkou a světlou dužninou. Zařazena je do varného typu B.

Red Fantasy je středně raná odrůda, což znamená, že je možné ji sklízet zhruba 90-100 dní po výsadbě. Brambory této odrůdy jsou středně velké a mají oválný tvar. Jejich charakteristickou vlastností je sytá červená barva slupky, která zůstává zachována i po tepelné úpravě.
Chuťově se řadí mezi vynikající odrůdy brambor. Dužnina je krémová, jemná a má vyváženou sladkou a oříškovou chuť. Je vhodná pro vaření, pečení, smažení a použití v různých receptech.

Pěstování brambor Red Fantasy vyžaduje dobře propustnou půdu bohatou na živiny. Odrůda není příliš náročná na péči a je relativně odolná proti nemocem a škůdcům.

Přiblížili jsme vám odrůdy, se kterými máme skvělé zkušenosti, a proto je pěstujeme i my sami. Nicméně každý pěstitelský počin potřebuje zkušenosti a znalosti, aby byl byl dosažený výsledek adekvátní vynaloženému úsilí.

Všem, kteří to chtějí vyzkoušet sami, budeme držet palce a ty ostatní rádi přivítáme v našem farmářském obchodě, kde si můžete všechny tyto odrůdy zakoupit.