fbpx
Kuchyňský česnek

Česnek je v kuchyni velmi oblíbenou a využívanou ingrediencí. A tak není na škodu si o něm říct pár zajímavostí:

Historie používání

Česnek je známý svými léčivými vlastnostmi již tisíce let. Používali ho ve starověkém Egyptě při stavbě pyramid, a dokonce byl nalezen v hrobce faraona Tutanchamona.

Symbolika

V některých kulturách je česnek symbolem ochrany proti zlým silám a nemocem. Někdy ho lidé nosili na krku jako talisman, jindy ho věšeli nad dveře.

V Egyptě byl česnek považován za zdroj síly a vitality. Používal se jak v kuchyni, tak v tradiční medicíně. Často se vkládal do hrobek faraonů jako symbol ochrany v posmrtném životě. Římané věřili, že má schopnost posilovat fyzickou i duševní sílu. Používali ho vojáci i atleti, protože se věřilo, že podporuje výkonnost. V čínské kultuře je česnek tradičně spojován s ochranou před negativními silami. Zaháněl démony, zlé duchy a nemoci. V hinduistické kultuře ho spojovali s čistotou a s vítězstvím nad temnotou. Považovali ho za posvátný a využívali ho při náboženských obřadech. V Evropě během středověku sloužil česnek k ochraně před čarodějnictvím, upíry a jinými nadpřirozenými bytostmi. V některých islámských kulturách byl česnek užíván pro své léčivé vlastnosti.

Nepříjemný zápach česneku 

Při konzumaci česneku se uvolňuje síra obsažená v jeho složkách, což způsobuje jeho charakteristický zápach. Ten může zůstat v dechu i po dlouhou dobu po konzumaci, a to i 24 hodin. Fakt, že jste si dopřáli česnek, bude na dálku vysílat také vaše kůže, jejímiž póry česnekové aroma prostupuje .

Léčivé vlastnosti

Česnek má dlouhou historii v tradiční medicíně jako přírodní antibiotikum, protizánětlivý prostředek a jako podpora imunitního systému.

Kulinářské využití

Česnek se používá v naší i světové kuchyni pro přidání výrazné chuti a aromatu. Je nezbytnou složkou mnoha pokrmů, včetně omáček, polévek, pečených jídel a těstovin.

Bylinkové máslo s česnekem

Fermentace česneku

Fermentace česneku je proces, při kterém se podrobí kontrolovanému mikrobiálnímu kvašení. Tento proces mění chuť, texturu a vlastnosti česneku a také může zvýšit jeho zdravotní účinek. Fermentovaný česnek se stal populárním, protože je lépe stravitelný, zachovává si živiny a vytváří nové látky, které mohou mít pozitivní účinky na zdraví, mezi které patří například probiotické účinky

Loupání česneku

Chcete-li si usnadnit oloupaní česneku, zkuste ho rozmáčknout pod dlaní nebo nařezat na stroužky a lehce přitlačit nožem. To uvolní enzymy a oloupání bude jednodušší.

Česnek jako lék

Moderní výzkumy ukázaly, že česnek může mít pozitivní vliv na činnost srdce tím, že podporuje snižování hladiny cholesterolu a krevního tlaku. Již v antickém Řecku byl česnek považován za afrodiziakum. Ačkoli mnoho moderních studií tuto teorii nepotvrzuje, v některých kulturách stále těmto účinkům věří.

Česnek se solí a bylinkami

Podívejme se na některé zdravotní přínosy česneku

Srdce a cévy: Česnek je schopen snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů v krvi. Obsahuje látky, jako je allicin, které mohou pomáhat rozšiřovat cévy a snižovat krevní tlak, čímž podporuje zdraví srdce a cév.

Imunitní systém: Česnek obsahuje různé fytonutrienty, které posilují imunitní systém. Jeho antioxidační a protizánětlivé vlastnosti pomáhají v boji proti infekcím a nemocem.

Antibakteriální a antimikrobiální účinky: Jeho užívání jako přírodního antibiotika má dlouhou historii. Obsahuje sloučeniny s antibakteriálními a antimikrobiálními vlastnostmi, které posilují organismus proti infekcím.

Antioxidační účinky: Allicin a flavonoidy v česneku mají silné antioxidační vlastnosti. Antioxidanty pomáhají chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a podílí se na prevenci různých chronických onemocnění.

Podpora trávení: Česnek se tradičně používá k podpoře trávení, protože podporuje produkci enzymů, které jsou při něm zapotřebí.

Mikrobiální účinky: Česnek pozitivně ovlivňuje střevní mikrobiom tím, že podporuje růst prospěšných bakterií a omezuje růst patogenních mikroorganismů.

Prevence rakoviny: Některé studie naznačují, že konzumace česneku může být spojena se sníženým rizikem vzniku některých typů rakoviny, jako je rakovina žaludku a tlustého střeva. Nicméně tyto výsledky nejsou jednoznačné a je třeba v tomto výzkumu pokračovat. 

Anti-aging účinek: Díky svým antioxidačním vlastnostem a schopnosti chránit buňky před poškozením přispívá k ochraně pokožky před předčasným stárnutím.

Je důležité si uvědomit, že i když má česnek mnoho potenciálních zdravotních výhod, neměl by být považován za zázračný lék, ani by neměl nahrazovat lékařskou péči. Lidé s konkrétními zdravotními problémy by se měli vždy poradit se svým lékařem před tím, než zahrnou česnek do své stravy nebo léčebného režimu.