fbpx
Žlutá kuchyňská cibule

Žlutá cibule (Allium cepa) je jednou z nejčastěji používaných odrůd cibule v našich kuchyních, a to hned z několika důvodů:

Chuť a aroma cibule

Žlutá cibule má atraktivní barvu, která se při vaření může změnit až na zlato-hnědou a dodá pokrmům přitažlivý vzhled. Závisí samozřejmě na způsobu její úpravy. Má jemnou a sladkou chuť, díky která má v kuchyni všestranné použití. Chuť žluté cibule je méně výrazná než u některých jiných odrůd, a proto může sloužit jako výtečná základní surovina do mnoho pokrmů, aniž by přebila chuť ostatních přísad.

Dostupnost a cena

Žlutá cibule je obecně hojně dostupná na trzích po celém světě, a proto je také cenově dostupnější než některé specializovanější odrůdy. My nabízíme tuto cibuli na uskladnění

Trvanlivost

Má poměrně dlouhou trvanlivost a je schopná vydržet déle, aniž by ztratila svou kvalitu. Trvanlivost závisí samozřejmě na správném způsobu skladování.

Univerzální použití v receptech

Díky své neutrální chuti a sladkosti lze žlutou cibuli používat ve většině kuchyní i různých typech jídel. Je vhodná k vaření, pečení, smažení, dušení a mnoho dalších způsobů úprav.

Nutriční hodnoty

Žlutá cibule je zdrojem antioxidantů, vitaminu C, vlákniny a dalších živin.

Existují i jiné odrůdy cibule: červené, bílé, purpurové a další, které mají své specifické vlastnosti a využití v kulinářských receptech. Výběr cibule závisí na preferencích chuti a požadavcích konkrétního pokrmu.

Několik tipů na využití různých odrůd cibule v kuchyni

Žlutá cibule

Utopenci s cibulí

Všeobecně: Žlutá cibule je všestranná a hodí se do většiny receptů, kde chcete mít jemnější chuť a využít ji jako základní surovinu.

Smažení a vaření na pánvi: Výborně se hodí na smažení na pánvi, jako základ do omáček nebo jako přísada do smažených pokrmů.

Dušení: Je vhodná i do dušených pokrmů.

Červená cibule

Červená cibule na špízu

Čerstvé saláty: Díky své výrazné barvě se červená cibule často používá v čerstvých salátech, kde přidává barvu, chuť a texturu a činí pokrm atraktivnější. Vzhledem k výraznější chuti se doporučuje používat v menším množství než cibule žlutá.

Marinády: Vynikající je také v marinádách, kde může dodat jídlu pikantnost a barvu.

Pikantní pokrmy: Hodí se do pikantních pokrmů, kde oceníte její výraznější chuť a barvu.

Bílá cibule

Studená kuchyně: Bílá cibule je ze všech cibulí nejjemnější, a proto se výborně hodí na použití ve studené kuchyni: do pomazánek, salátů, dipů. Nic nezkazíte, když ji použijete do studených omáček.

Konzervování: Bílá cibule se také často používá pro konzervování.