fbpx

Brambory jsou mimořádně všestranná zelenina a lze je využít v mnoha různých pokrmech a receptech. Zde je několik způsobů, jak můžete využít brambory v kuchyni:

Bramborová kaše

Bramborová kaše je klasická a oblíbená příloha k mnoha jídlům. Uvařte brambory, rozmixujte je a přidejte máslo, mléko nebo smetanu. Pro vylepšení chuti přidejte také bylinky, jako je petržel nebo pažitka. Nezapomeňte na sůl.

Bramborová kaše
Ilustrační foto: Bramborová kaše s masem

Bramborové placky (bramboráky)

Bramboráky jsou lahodné a syté. Nastrouhejte brambory, smíchejte je s cibulí, vejci, česnekem, moukou a kořením a smažte je na pánvi. Placky servírujte samostatně
nebo jako přílohu. Skvěle chutnají například s pikantním gulášem.

Pečené brambory

Pečené brambory jsou jednoduchý a chutný pokrm. Postříkejte brambory olivovým olejem, posypte solí a pepřem a pečte je v troubě, dokud nejsou křupavé a zlatavé. Můžete je servírovat s bylinkovým dipem nebo smetanovým dresinkem.

Pečené brambory
Ilustrační foto: Pečené brambory s bylinkami

Bramborový salát

Bramborový salát je další skvělý recept, který se stále hojně připravuje na vánoční tabuli, ale i během roku. Uvařené brambory nakrájejte na kostičky, přidejte cibuli, kysanou smetanu nebo majonézu, hořčici, okurky atd. podle chuti. Jiný kraj, jiný mrav. A tak někde se do bramborového salátu přidává i měkký salám, někde celer i hrášek. Záleží na každém, jak si ten svůj salát připraví. Nezřídka se bramborový salát stává rodinnou tradicí a recept se předává z generace na generaci.

Bramborová polévka

Bramborová polévka je lahodná a zasytí. Dá se servírovat jako samostatný pokrm. Taková babiččina bramboračka výrazné chuti a s hrstí sušených hub určitě
nezůstane bez povšimnutí.

Polévka Bramboračka
Ilustrační foto: Domácí bramboračka

Jestli jste dostali chuť, tak jako my, na domácí bramborovou polévku, tak tady je recept. 

Poctivá babiččina bramboračka

  •  cca 80 g másla
  •  3 - 4 mrkve
  •  2 - 3 petržele
  •  ¼ celeru
  •  5 – 6 brambor
  •  1 hrst sušených hub
  •  majoránka
  •  česnek
  •  sůl
  •  pepř
  •  2 - 3 lžíce hladké mouky
  •  2 – 2,5 l vody (kdo má rad řidší, přidá vodu podle sebe)

Namočte houby. V hrnci rozpusťte máslo. Přidejte na kolečka nakrájenou mrkev a petržel, nahrubo nastrouhaný celer a orestujte. Zelenina se pěkně rozvoní a dá polévce příjemný základ. Pokud chcete polévku hutnější, teď je pravý čas přidat mouku a opět lehce orestovat. Pro odlehčenější variantu lze mouku vynechat. Přidejte vodu a přiveďte pomalu k varu. Brambory nakrájené na kostičky vložte do vroucí vody, přisypte koření a také namočené houby bez vody, ve které byly namočené (obarvilo by vám to polévku dohněda). Vařte, dokud nejsou brambory měkké. Okořeňte a dosolte podle chuti.

TIP: K zelenině můžete přidat i na kolečka nakrájenou jarní cibulku.

Bramborový gratin

Bramborový gratin je bohaté a syté jídlo. Nařežte brambory na tenké plátky a vrstvěte je s mlékem, smetanou a sýrem. Pečte v troubě, dokud nejsou brambory měkké a vrchní vrstva zlatavá a křupavá.

Bramborové knedlíky

Bramborové knedlíky jsou tradiční oblíbená příloha. Bramborové těsto se tvaruje do knedlíků a vaří ve vroucí vodě. Knedlíky se podávají s omáčkou, masem nebo
zeleninou.

Bramborové knedlíky
Ilustrační foto: Bramborové knedlíky s masem a špenátem

Bramborové plněné taštičky

Bramborové plněné taštičky jsou vynikající jako předkrm nebo lehký hlavní chod. Bramborové těsto se rozválí, naplní nádivkou (například sýrem, špenátem, houbami nebo masem) a složí do taštiček. Vaří se ve vroucí vodě nebo smaží.

To jsou jen některé z mnoha způsobů, jak můžete využít brambory v kuchyni. Experimentujte s různými recepty a vychutnejte si pestrost, kterou brambory
nabízejí.

A pokud se chcete pochlubit, co jste z brambor zvyklí připravit vy, a chcete se s námi o to podělit, budeme rádi.