fbpx

Správné skladování brambor je důležité pro zachování jejich čerstvosti, chuti a kvality po co nejdelší dobu. Zde je několik rad, jak brambory skladovat .

Temné a chladné místo

Brambory skladujte na tmavém a chladném místě, ideálně při teplotě 4 °C . Když je teplota vyšší, brambory začnou vegetovat a klíčit. Pokud je teplota nižší než 4 °C, dochází k tvorbě cukrů a brambory sládnou. Nevystavujte brambory přímému slunečnímu záření, protože to může způsobit jejich zelenání a tvorbu solaninu, který je ve vysoké koncentraci pro člověka jedovatý.

Brambory - správně uskladněné vydrží krásně čerstvé

Větrání

Brambory vyžadují dobrou cirkulaci vzduchu. Ujistěte se, že místo, kde jsou uskladněny, má zajištěno dostatečné větrání.

Suché nebo vlhké prostředí

Brambory skladujte při vlhkosti 90 %. Vyšší vlhkost způsobuje zhnědnutí nebo plesnivění, nižší scvrkávání a vysychání hlíz.

Skladování v papírových pytlích nebo krabicích

Pro skladování brambor jsou také vhodné papírové pytle nebo krabice, protože umožňují dobrou cirkulaci vzduchu a minimalizují vlhkost. Nepoužívejte plastové tašky a sáčky, protože v nich mohou brambory vlhnout a zplesnivět.

Oddělené skladování

Pokud máte více brambor a některé z nich jsou poškozené, oddělte je od zdravých brambor. Poškozené brambory mohou rychleji zplesnivět nebo způsobit hnilobu ostatních.

Pravidelná kontrola

Brambory pravidelně kontrolujte a odstraňte jakékoli poškozené nebo zkažené kusy, abyste snížili riziko šíření hniloby.

Brambory nepatří do lednice

Brambory nedávejte do lednice, protože nízké teploty mohou přeměňovat jejich škrob na cukr, což může ovlivnit jejich chuť a texturu.

Dodržováním těchto zásad prodloužíte trvanlivost brambor a uchováte je čerstvé a chutné co nejdéle.

Které z našich odrůd jsou pro skladování nejvhodnější?

Odrůdy brambor seřazené podle vhodnosti pro skladování (od nejvhodnějšího po méně vhodné):

  • Bernina

  • Red Fantasy

  • Anuschka

  • Jelly

  • Colomba

Bernina je považována za jednu z nejvhodnějších odrůd brambor pro skladování. Má dlouhou trvanlivost a dobře odolává škůdcům a nemocem.

Red Fantasy má také dobré skladovací vlastnosti a za vhodných podmínek má rovněž dlouhou skladovatelnost.

Anuschka má středně dlouhou trvanlivost a je také vhodná pro skladování, i když po kratší dobu než Bernina a Red Fantasy.

Odrůdu Jelly lze uchovávat za správných podmínek, ale je vhodná spíše pro střednědobé skladování.

Colomba je raná až středně raná odrůda, která je pro dlouhodobé skladování nejméně vhodná. Má tendenci snadněji ztrácet svou čerstvost a je vhodná spíše pro krátkodobé skladování.

Je důležité si uvědomit, že doba, po kterou lze brambory skladovat, závisí nejen na odrůdě, ale také na teplotě skladování, vlhkosti, větrání atd. Čím vhodnější podmínky vytvoříte, o to déle je můžete používat při nezměněné chuti a struktuře.