fbpx
Proč jíst brambory

Brambory mají bohatou historii, která sahá až do dob předkolumbovské Ameriky. Ve střední Evropě se staly populární teprve v posledních několika stoletích, ale od té doby mají důležité místo v naší kultuře i kuchyni.

Z historie brambor

Slovo „brambor“ se vykládá jako „plodina z Branibor“. Má svůj původ v češtině a je specifickým označením pro tuto rostlinu. Na Moravě se této plodině říkalo „zemské jablko“,
což je překlad německého slova Erdapfel. Původ má tato rostlina ve Střední a Jižní Americe. Domorodci vypěstovali z divoce rostoucích druhů zvaných maglia jedlé odrůdy, jimž říkali papas. Jejich hlízy byly přivezeny někdy v 16. století poprvé do Španělska. Odtud se dostaly do dalších evropských zemí a za třicetileté války přes Německo také k nám. Přibližně v téže době jako brambory byly z Ameriky dovezeny bataty a topinambury.

Proč jsou brambory zdravé

Brambory jsou nejen chutné, ale také zdravé a výživné. Obsahují bílkoviny a některé důležité vitamíny a minerály.

Je mnoho důvodů, proč by brambory měly být součástí vašeho jídelníčku:

  • V bramborách se nacházejí důležité minerály: draslík, hořčík či železo.
    Draslík pomáhá snižovat vysoký krevní tlak a má pozitivní vliv na srdečně-cévní systém.
    Hořčík je důležitý pro svalovou funkci, nervový systém, kosti a metabolismus.
    Železo je klíčové pro transport kyslíku, metabolismus a imunitní systém.
  • Brambory obsahují vitaminy skupiny B a vitamin C. Pro vysoký obsah vitaminu C se brambory dříve nazývaly „citrony severu“. Vitamín C slouží zejména k posílení našeho imunitního systému. Vitamíny skupiny B jsou nezbytné pro metabolismus, energetické procesy v těle a zdravou funkci nervového systému. Dále podporují tvorbu červených krvinek a zlepšují zdraví pokožky, vlasů a očí.
  • Brambory jsou zdrojem vlákniny, která podporuje trávení a je spojována se zdravím srdce.

Jsou brambory vhodné při hubnutí?

Hodně lidí si myslí, že po bramborách se tloustne. Brambory však mohou být skvělým doplňkem při hubnutí. S obsahem vody přibližně 75 procent a obsahem tuku pouze 0,1 procenta jsou brambory nízkokalorické (cca 68 - 76 kcal / 100 g).

Při hubnutí je důležité je připravovat tak, aby byly co nejméně kalorické a byly snadno stravitelné. Důležité je vyvarovat se přidávání velkého množství tuku, jako je máslo nebo smetana, které zvyšují kalorický obsah jídla. Místo toho je lepší použít bylinky nebo koření, které dodají bramborám chuť. Důležité je také myslet na velikost porce.

Pozor si však musíme dát na to, v jaké formě brambory jíme. Hranolky, chipsy nebo krokety jsou kalorickou bombou a navíc do sebe dostaneme spoustu soli.

Hranolky s dipy nejsou vhodné na hubnutí