fbpx
Brambory

Výběr vhodných odrůd brambor pro pěstování v České republice závisí na mnoha faktorech, jako jsou podnebí, půda, nadmořská výška, délka vegetačního období a další.

Rozdělení podle oblastí a výběr odrůdy

Severní Čechy a severní Morava

Pro pěstování brambor v této oblasti vybírejte odrůdy s kratší dobou vegetace a takové, které jsou odolné proti chladnému a vlhkému podnebí. Mezi vhodné odrůdy patří například Bintje, Agria, Irga, Laura, Marabel, Saturna nebo Stellio.

Jižní Morava a Vysočina

Na jižní Moravu a do oblasti Vysočiny je vhodné vybrat odrůdy s delší dobou vegetace a odolné proti suchu. Mezi vhodné odrůdy patří například Alegria, Gala, Karin, Melody, Red Fantasy nebo Rudolf.

Jihočeská a Západočeská oblast

Odrůdy s dobrým výnosem a odolné proti chorobám se hodí pro pěstování v jihočeské a západočeské oblasti. Jsou to například odrůdy: Arizona, Challenger, Colomba, Jelly nebo Red Scarlet.

Východní Čechy a Slezsko

I tady by bylo vhodné dát přednost odrůdám s dobrým výnosem a odolným proti chorobám. Mezi takové patří například Agria, Arosa, Gala, Jelly nebo Lord.
Je důležité si uvědomit, že výběr vhodné odrůdy brambor závisí na mnoha faktorech a je třeba zohlednit i specifika každého konkrétního pěstebního místa.

Střední Čechy

Této oblasti se podrobně věnujeme v samostatném článku „Odrůdy brambor vhodné pro pěstování v oblasti středních Čech“.