fbpx
Sušení cibule zavěšené

Připravili jsme pro vás odpovědi na časté dotazy týkající se cibule. 

Otázka: Co je cibule a jaké druhy existují?

Odpověď: Cibule (Allium cepa) je zelenina z rodu Allium, která se používá v kuchyních po celém světě. Existuje mnoho druhů cibule, ale nejběžnější jsou žlutá cibule, červená cibule, bílá cibule a šalotka. Každý druh má svou specifickou chuť a využití v kuchyni.

Otázka: Je cibule zdravá?

Odpověď: Cibule je bohatá na vitamíny C a B6, mangan a draslík. Obsahuje také antioxidanty, jako je kvercetin, které můžou pomoct bojovat proti zánětům a podpořit zdraví srdce. Pravidelná konzumace cibule posiluje imunitní systém a zlepšuje trávení.

Otázka: Jak správně skladovat cibuli?

Odpověď: Cibuli skladujte na chladném, suchém a tmavém místě. Ideální je teplota mezi 10-15 °C. Vyvarujte se skladování cibule v plastových sáčcích, které mohou zadržovat vlhkost a způsobit hnilobu. Místo toho použijte síťované nebo papírové sáčky. Cibuli také neukládejte blízko brambor, protože ty mohou urychlit její klíčení.

Otázka: Jak krájet cibuli bez slz?

Odpověď: Když cibuli krájíme, uvolňují se z ní látky, které dráždí oči a způsobují slzení. Existuje několik triků, jak tomu předejít:

  • Před krájením cibuli vychlaďte v lednici.
  • Používejte ostrý nůž.

Otázka: Jaký je původ cibule?

Odpověď: Cibule je jednou z nejstarších pěstovaných plodin a její historie sahá až do starověkého Egypta. Cibulové kroužky byly symbolem věčnosti, proto se dávaly do hrobů faraonů při jejich pohřbu. Cibule byla také důležitou součástí stravy ve starověkém Římě a Řecku. V průběhu staletí se rozšířila po celém světě a stala se nezbytnou součástí mnoha kuchyní.

Otázka: Jaké jsou nejpopulárnější cibulové recepty?

Odpověď: Můžeme vybrat namátkou několik osvědčených receptů.

  • Francouzská cibulačka - bohatá polévka s karamelizovanou cibulí a sýrovým toustem.
  • Cibulový koláč - slaný koláč plněný cibulí a sýrem.
  • Cibulové kroužky - smažené kroužky z obalované cibule.
  • Španělská tortilla - omeleta s bramborami a cibulí.
  • Salát s červenou cibulí a feta sýrem.

Otázka: Může být cibule pro některé lidi škodlivá?

Odpověď: Ano, někteří lidé mohou být citliví na cibuli a trpět zažívacími problémy, jako je nadýmání nebo pálení žáhy. Cibule může také zhoršit příznaky u lidí se syndromem dráždivého tračníku (IBS). U některých jedinců může vyvolat alergickou reakci, která se může projevit vyrážkou, svěděním nebo dýchacími potížemi.

Otázka: Co zasadit vedle cibule?

Odpověď: Mezi plodiny, které si s cibulí velmi dobře rozumí a skvěle se s ní doplňují, jsou:

  • Mrkev - pomáhá odradit škůdce, kteří napadají cibuli.
  • Řepa - zlepšuje půdu a její strukturu.
  • Salát - nízký růst salátu nezastiňuje cibuli.
  • Špenát - prospívá růstu cibule a zároveň může těžit z její přítomnosti.
  • Rajčata - pomáhají odstraňovat škůdce z cibule.

Naopak se vyhněte sázení cibule vedle fazolí, hrášku a některých druhů košťálovin, které mohou bránit jejímu růstu.

Otázka: Kdy se sklízí cibule?

Odpověď: Cibule je připravena ke sklizni, když její natě začnou polehávat a žloutnout. Toto obvykle nastává 90 až 120 dní po výsadbě, v závislosti na odrůdě. Nejlepší čas na sklizeň je za suchého počasí, kdy je půda suchá. Po vytažení nechte cibuli několik dní na poli nebo na vzdušném místě vyschnout.

Otázka: Jaký je rozdíl mezi sadbou cibule a výsevem semen cibule?

Odpověď:

Sadba cibule - Jedná se o malé cibulky, které byly vypěstovány z cibulových semen v předchozím roce. Sadbu cibule vysazujeme přímo do půdy na jaře nebo na podzim. Tento způsob je rychlejší a jednodušší, protože rostliny mají již vytvořený základní růst.

Výsev semen cibule - Semena cibule se vysévají přímo do půdy nebo se předpěstovávají v interiéru, obvykle brzy na jaře. Tento způsob trvá déle, protože semena musí vyklíčit a vyvinout se v mladé rostlinky. Výsev semen cibule je časově náročnější, ale může být výhodný pro získání specifických odrůd a zdravějších rostlin.