Blog z naší farmy

Farmářské brambory – chutné brambory s tradicí
Co jsou farmářské brambory a proč byste je měli vyzkoušet? Na Farmě Harvan už přes 30 let pěstujeme brambory plné chuti a kvality. Objevte tajemství čerstvosti a péče, která dělá z farmářských brambor základ poctivého domácího jídla!

Exotika mezi bramborami
Brambory jsou základem kuchyní po celém světě – od křupavých peruánských chicharrones po pikantní libanonské Batata Harra. Objevte s námi exotické recepty, které vás vezmou na kulinářskou cestu napříč kontinenty. Zkusíte některý z nich?

Brambory a vyvážená strava
Brambory nejsou jen obyčejná příloha – jsou plné vitamínů, minerálů a vlákniny, která prospívá trávení i srdci. Díky nízkému glykemickému indexu se hodí i pro diabetiky. Zjistěte, proč by neměly chybět ani na vašem talíři!

Jak si vybrat a vydlabat halloweenskou dýni: Krok za krokem
Halloween se blíží a s ním i oblíbená tradice vyřezávání dýní, známých jako Jack-o'-lanterny. Ať už jste nováčkem, nebo si chcete vylepšit techniku, tento návod vám přinese tipy na výběr, přípravu a samotné vyřezávání dýně.

Historie halloweenských dýní: Odkud pochází tradice vyřezávání Jack-o'-lantern?
Vyřezávané dýně, zářící na prahu domů, jsou ikonou Halloweenu, ale víte, odkud tato tradice pochází? Příběh sahá až k irské legendě o Lakomém Jackovi a keltských rituálech. Víte, jak se z řepy stala halloweenská dýně!

Základní vinaigrettová zálivka: Osvěžte své saláty snadno a rychle
Chcete vylepšit své saláty a dodat jim šmrnc? Zkuste vinaigrettovou zálivku! Stačí tři základní ingredience – ocet, olej a sůl – a máte svěží, chutný dresink, který se hodí nejen k salátům, ale i jako marináda.

Cibule šalotka: Proč je tento druh cibule výjimečný
Šalotka, jemnější a sladší sestra cibule. Získala si srdce kuchařů po celém světě. Její sofistikovaná chuť dodává pokrmům unikátní nádech – od delikátních omáček po křupavé saláty. Objevte, proč je tahle elegantní ingredience tak výjimečná!

Jak klimatické změny ovlivňují pěstování brambor a jak se na ně připravit
Klimatické změny ohrožují pěstování brambor po celém světě. Zvýšené teploty, nerovnoměrné srážky a noví škůdci snižují výnosy a kvalitu hlíz. Jak se dá s takovými změnami bojovat nebo se jim raději přizpůsobit? A lze vůbec ještě úspěšné brambory pěstovat?